07 January 2018
Yu dofu
This is a tofu lightly cooked in Konbu kale broth called "You dofu". I believe that this is a dish of Kyoto where a place quality tofu is known. It's extremely simple dish but the quality of each ingredients are very important including water.
I couldn't make as good as the one I can make it in Japan but I was very impressed with the Konbu broth. I hadn't make this dish for so long I forgotten how good was the Konbu broth.
「湯豆腐」クリスマス料理などで胃が疲れていたので、湯豆腐を作った。こちらのスダチと生醤油で頂いたが、こんなにシンプルなのになんて美味しいのだろうと感動した。良い昆布をたっぷり使って出汁をとったので、素晴らしい昆布だしが出来た。ただ、豆腐は、わざわざ明治屋の手作り豆腐を買ってきたが、これがそんなに美味しくない。
豆腐が良かったらもっと美味しいだろう。シンガポールの水はそんなに悪くないので、出汁は良く出る。湯豆腐は昔はあまり好きではなかった料理だが、歳をとるとその良さが分かる。日本で作って頂きたい。
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