12 September 2011
Bitter Melon with fried tofu vermicelli
Bitter melon is popular vegetable in Okinawa and Taiwan. It's actually very bitter like taste of medicine. Especially, I feel that the ones in Japan these days are less bitter the one I found here in Hong Kong. Therefore I blanch the slices of bitter melon with boiling water for few seconds before to fry in the pan.
Then I saute them with slices of fried tofu called Age. Separately, I prepare the vermicelli with chicken and pork chinese stock and cook the noodle which had soften with water in advance. Toss everything together in the end.
「ゴーヤと厚揚げのビーフン」これはゴーヤと揚げの炒めものとビーフンを合わせたもの。ビーフンは、ビーフンでは一番美味しい台湾の新竹米粉を使用。このビーフンは他の国のメーカーの物とは確実に質が違う。ヒキがあり、長く炒めてもぼそぼそにならない。ビーフンはぬるま湯に漬けてもどした後、適当な長さに切り、炒めて中華スープを煮含ませる。こうすることで、単にビーフンを戻して調味料で味付けしながら炒めるより格段に美味しくなる。
一方でゴーヤと厚揚げはごま油と塩で炒めておき、最後にビーフンと合わせた。これは私はあまりゴーヤの苦みが好きではなく、一度軽く湯がいたため。特に香港のゴーヤは日本のものより苦みが強いので、一度サッと湯通ししている。ゴーヤは炒めすぎると食感が無くなり崩れるので、別々に調理した。しかし厚揚げとその他、煮崩れない食材ならビーフンと一緒に炒め煮にするとよいと思う。
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