10 September 2011

Winter melon and Crab soup


Winter melon is common vegetable in Asia.  I think this is the best way to taste it since they are soft when they're cooked.  I made soup with the stock, called Chinese soup based on Pork and chicken.  Then added slice of winter melon and cooked until they become tender.  I added crab meat toward the end of the cooking and thicken the soup with potato starch.  Once the soup becomes starchy add only the egg white with strainer.

「冬瓜と蟹のスープ」冬瓜の一番美味しくて簡単な料理を考案した。とは言っても中華料理にはよくあるものかもしれない。私の中で冬瓜はいまいち使い勝手の悪い食材だった。含め煮にするのには火加減が難しく、直ぐに煮くずれる。何となくムニャっとした食感が他の食材とよく絡み合わない。しかし、これはその冬瓜の特徴が最大に生きる料理だと思う。

中華スープを用意し、冬瓜のスライスをたっぷり入れて煮込む。火が通ったら蟹缶のかにを入れて少し馴染ませる。最後に片栗粉でとろみを付けて、卵の白身を穴あきお玉に通しながら流し入れる。冬瓜は煮込みすぎても逆にそのトロッとしたところがいい。炒飯を用意して一緒に頂くと最高だ。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.