09 November 2012

Autumn Japanese Dinner







We have a lot of seasonal autumn foods in Japan.  It's still very warm in Hong Kong but I tried to bring up late autumn mood by choosing deep color plates this time.  Asparagus is imports from Australia where the season is opposite from northern hemisphere.

Autumn Japanese Dinner
*
Onishime
Sweet potato and carrots in creamy sesame sauce
Managatsuo no nitsuke
Asparagus wrapped with beef
Mushroom rice


深まる秋色のテーブルを整えて夕食を並べてみた。 今回は初めてマナガツオを煮付けにしてみたが、これがとても美味しい魚だということに気がついた。マナガツオはあまり日本では見かけないが、香港ではよく見る。日本では高級魚として扱われているらしい。確かに身がとてもしっとりとしているが、煮くずれにくく臭みもない。とても美味しかった。

その他はサツマイモと人参を蒸してゴマだれとマヨネーズを少量入れたポテトサラダ、きのこご飯などを合わせた。アスパラガスは季節が今は春のオーストラリアからの輸入物。

秋の和食ご飯
お煮染め
サツマイモと人参の胡麻ダレサラダ
マナガツオの煮付け
アスパラガスの牛肉巻き
きのこご飯

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.