"Satoimo yam with Tofu skin cooked in dashi"
「里芋と湯葉の含め煮」
"Grilled duck breast with grilled leeks"
「鴨ネギ」
"Chinese cabbage with shredded carrots in Kelp stock"
「白菜と人参の浅漬け」
"Riced cooked in shitake mushroom and dried shrimps"
「椎茸と海老のご飯」
Autumn to winter is the season of Satoimo yam in Japan. This is very special root vegetable that I believe it exist only in Japan because I have hardly seen any Chiese cuisine. I love the texture and the taste of Satoimo. I found new way to cook it better this time.
小振りでしっとりとした里芋が出ていたので、丁寧に含め煮をしてみた。秋から冬にかけて里芋が美味しい季節だ。里芋は日本でも北関東以北でよく育つ植物なのだろう。東北では芋煮なるものが有名だ。里芋は和食では日常的な材料だが、実家熊本では里芋の質があまり良くない感じがする。ちなみに日本独特の野菜のようで、中華料理で里芋料理は見た事がない。
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.