27 November 2012

Chinese hard tofu with egg


I found a good quality of Hong Kong made package of fried tofu with seasonings.  I hardly use local product just because I'm not very familiar with Cantonese cuisine and it's ingredients.  Yet I'm curious so try something I don't know what it is sometimes.  I saute the tofu with soya sauce with sugar then dropped one egg in the middle of the pan.

「中華厚揚げと卵の蒸し煮」これは香港にあるローカルブランドの厚揚げの煮物を使った簡単なおかず。香港の豆腐は日本風なものもあるが少し違う。厚揚げ豆腐かと思って買ったパックの豆腐が、煮物風になっていて軽く香味がついていた。

この風味がなんだかとても香港風(八角の香り?)で美味しい。豆腐自体には味が付いていないので、老抽と砂糖ですき焼き風に味付けし、真ん中に卵を落とし、周りに春菊を置いて軽く蒸し煮にした。なんだか自分的には大正解の簡単料理だった。香港の方はこの豆腐をどのようにお料理されるのだろうか。

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