18 October 2017

Sashimi

"Snapper, Akagai"
「鯛と赤貝」

"Aji"
「鯵」

"Mackerel with sesame"
「ごま鯖」

"Vinegar Mackerel"
「しめ鯖」


"Snapper"
「鯛」

"Snapper"
「天然鯛」

"Kibinago"
「キビナゴ」

"Sardine"
「鰯」

"Baby Aji"
「小アジ」

"Shima aji"
「シマアジ」

"Local octopus"
「天草のたこ」

Autumn is a great season for fish, especially the fish called "shinny fish" which is a collective name for bluefish in Japan.  We often have "Samma" this season but it was not a good year.

「刺身」秋は光り物の季節だが、東京でも熊本でも皆が口を揃えて言っていたことが、「今年はサンマが全然だめ」。東京の寿司屋でも秋刀魚の代わりに鰯が出たくらいだ。鰯も地物の良いものを頂かなかったので、なんだか消化不良気味だ。

その他の魚はとても美味しかった。天草・本渡の道の駅で買った小アジの刺身とたこは絶品だった。

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