"Snapper, Akagai"
「鯛と赤貝」
"Aji"
「鯵」
"Mackerel with sesame"
「ごま鯖」
"Vinegar Mackerel"
「しめ鯖」
"Snapper"
「鯛」
"Snapper"
「天然鯛」
"Kibinago"
「キビナゴ」
"Sardine"
「鰯」
"Baby Aji"
「小アジ」
"Shima aji"
「シマアジ」
"Local octopus"
「天草のたこ」
Autumn is a great season for fish, especially the fish called "shinny fish" which is a collective name for bluefish in Japan. We often have "Samma" this season but it was not a good year.
「刺身」秋は光り物の季節だが、東京でも熊本でも皆が口を揃えて言っていたことが、「今年はサンマが全然だめ」。東京の寿司屋でも秋刀魚の代わりに鰯が出たくらいだ。鰯も地物の良いものを頂かなかったので、なんだか消化不良気味だ。
その他の魚はとても美味しかった。天草・本渡の道の駅で買った小アジの刺身とたこは絶品だった。
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