23 March 2018
Bamboo with pork
It might look like a simple vegetable stir fry dish but it requires a lot of techniques to make Chinese dish really good. This is thinly sliced boiled bamboo with thinly cut pork fillet cooked in white sauce.
I pre boiled bamboo in chicken stock to remove the packaged smell. Then marinate the sliced pork in Chinese wine, salt, sugar and potato starch. Then cooked the meat in low heat oil until it cooked about 90%. Pour the oil back to the oil reserve then start sautéing minced ginger with bamboo, then add back the meat and seasoned with Chinese wine, pork stock, salt and light soya sauce.
「筍と豚の炒め物」習った中華の技術を使って作った自分のオリジナル料理。自画自賛だが、とてもよく出来たので中華を習って良かったと思った。材料は筍の水煮、豚のロース(脂のない塊)、ネギ、生姜(みじん切り)、中華出汁(自家製)、紹興酒、塩、砂糖、醤油。
まず筍を千切りに。筍は中華出汁で一度ボイルして水煮の臭みをとる。豚の塊はそぎ切りから千切りにして紹興酒、塩、卵の白身(少量)、片栗粉に漬ける。
油回しをした中華鍋に油を多めに油を入れ、豚肉を低温で油通しする。90%くらいの火の通りで油を返す。新たに油回しをして生姜のみじん切りを炒める。肉、筍を加えて炒めて中華出汁を絡める。塩、砂糖(少量)で味付けする。ネギを加えてよく鍋を回す。最後に醤油、紹興酒で香りを出す。
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