24 December 2021

Making of Karasumi

 








For the first time in my life, I've tried Karasumi which is mullet roe preservatives.  First, salt the roe for two days then soak in sake for two days then air dry it outside for one week.  I was thinking it was such a troublesome process but when I actually do it with some instructions I've found on Youtube, it was extremely easy.

I was talking to the fishmonger who I bought the roe from then he gave me another one the next day, so I made soak it in white wine to bring Italian flavour.  We tested it on New year day, it was absolutely delicious!

「カラスミ作り」12月の半ば過ぎのある日、ボラの卵が売っていたので早速買ってみた。カラスミの作り方など知らなかったが調べたらどうにかなるだろうと思っていたら、案の定Youtubeにたくさん出ていた。

カラスミは塩漬け2日、酒漬け2日の後天日干しを5日程で完成する。仕込んだ話を魚屋さんに話していたら、次の日もボラの卵をくれたので、それはイタリア風にワイン仕込みにすることにした。干物籠はホームセンターに売ってある。

寒くて天気の良い日ばかりでは無かったが、軒下に入れたりしながら自分の塩梅で5日ほど干した。お正月に頂いたら驚くほど美味しくできていた!自画自賛だが、こんなに美味しくできるとは思っていなかった。簡単なので機会があれば自作することをオススメする。

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