07 April 2021

Spring Nikujaga

 

This was one of the most successful Nikujaga I've made.  The reason for success was of course due to the quality of the ingredients; good Japanese beef, spring new potatoes, fresh carrots and spring onion.  You would cook the onion at the beginning with beef in the moral way of making this dish but I added in the very end to keep the fresh texture of the spring onion.

「春の肉じゃが」自分で言うのも何だが、最高に美味しくできた季節感溢れる肉じゃが。成功の鍵はもちろん新鮮な旬の野菜と国産の質のよい牛肉。新じゃがと新玉ねぎを生かした料理ができた。

肉じゃがは通常なら牛肉、玉ねぎ、にんじんを炒めて最後にジャガイモを加えて酒、みりん、醤油、少量の出汁で煮込むと思うが、今回は新玉ねぎの食感と風味を生かすためにじゃがいもに火が入った最後の段階で玉ねぎを加えて少し煮て蓋をして蒸らした。

味付けも、牛肉を炒める時に少し砂糖をふって甘さを引き出す。新じゃがのねっとりしたきめの細かい食感と新玉ねぎのフレッシュさが合わさり、最高に美味しく出来た。定番の料理がとても美味しく出来ると嬉しい。

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