Sambal Belcan is one of the most important component of Malay and Indonesian cooking. Chili paste is essential for the regional cooking around Singapore. To be honest I don't know about it much but I tried one with recipe in Malay home cooking book.
Above ingredients are not all for the sambal. I used red chili, shallots, garlic, blue ginger, ginger, dried shrimp, belacan for this time. I have problem with chili touching with my bare hand so whenever I have to cut chili, I always use gloves.
The result was good it tastes natural and somehow better than one sold in a jar but not great yet. I thought it tasted better as I set in fridge longer. I realized many points that I have to improve.
「サンバル」シンガポールの地域料理で欠かせないのがサンバル。マレー料理と思っていたが、調べてみるとインドネシア料理であるらしい。インドネシア料理もマレー料理もほぼ一緒だが、どちらもサンバルベースのチリソースは欠かせない。
料理本やネットのレシピで自家製のサンバルを何度か試作してみた。ベルカン(エビのあみを乾燥したもの)の匂いがきつく、私はチリを素手で触ると腫れるので必ず手袋をしなければならいので、作るのは大変。。
しかしホームメイドはやはり自然な味で美味しい。慣れると癖になって何にでも付けたくなる味だ。もう少し深みのある美味しさの味に仕上げたい。
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