01 November 2017
Mugi miso
This Miso I bought in Singapore is made in Kyushu; Yanagawa. I was surprised that it tasted so good. It's slightly sweet but the flavor is wonderful and it goes very well with potato.
I don't usually prefer Mugi miso; miso made with barely which is regional specification of miso of Kyushu, I usually buy miso of Sinshu; made with soya beans. Miso is very different from region to region in Japan. So miso soup usually tastes very different from region to region, home to home.
「鶴味噌」柳川(福岡)の麦味噌。シンガポールで購入したものだが、美味しくてとても気に入っている。私の常備している味噌は普段は信州味噌なので、その違いが新鮮だった。
九州は全般に味噌と言えば、麦味噌。ただ、私は実家が父の好みでいつも信州味噌だったので、麦味噌の味噌汁を外食以外で味わったことがなかった。試してみると、ほんのり甘くて美味しい!と思った。
シンガポールでは、玉ねぎ、じゃがいもなどで味噌汁をすることがあるので、それらにとても合う。出汁にあご(トビウオ)が入っている茅野屋だしを使っている故もあるだろう。九州の味噌は、あごやいりこの出汁が合う。
この味噌は、熊本では鶴屋及びフーディーワンで見たような気がする。
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