22 December 2020

Seki Saba




I've found "Seki Saba" which is a brand mackerel from Ohita.  This mackerel is very different from normal ones, the flesh is tighter than other ones because they swim in a special current stream in the sea.  The price is also different which cost usually twice than the regular mackerel.

I made a Japanese style of salt and vinegar marinade which is called "Shime saba".  It takes about three to four hours.  Once the mackerel is marinated, I have them for the first day as sashimi, then sushi for the second day.

「関鯖」少し前になるが、関鯖を買うことができた。関鯖は一般にはあまり流通しないので、熊本で買うことができるのは珍しい。関鯖の特徴は身の締まり方と滑らかさ。腹は虹色に光っている。今はまだそれほど脂が乗ってはいないが、滑らでねっとりとした鯖は最高に美味しかった。

丁寧にシメサバにしたが、身がしまっているので、普通の作り方では塩も酢も入りにくいのだと実感した。1日目は刺身で、2日目は寿司で頂いた。

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