02 August 2017

Crispy Ikan bilis





This is one of the most important side dish of Malay dish.  It's wonderful with coconut rice as Nasi lemak, but it's tasty as itself, especially with beer!

「揚げいりことピーナッツ」これはマレー料理でよく使われる「ふりかけ」のようなもので、ナシレマッという朝ごはんのココナッツライスの横に付いている。材料を買って自分で作ってみた。

この「いりこ」がとても美味しいのだが、日本のいりこと違い、身がフィレ(頭、骨から外された状態)になっているので、苦味がない。塩気があってピーナッツとの相性が抜群だ。ココナッツライスと食べても美味しいが、そのままでもビールのつまみに最高だ。密閉瓶の底に天ぷら紙を敷いて保存していると、何日経っても油が回らず美味しい。


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.