26 April 2019

Une Table au sud










This is a one-star Michelin restaurant in the centre of Marseille, Vieux Port.  I wanted to have bouillabaisse at the local seafood place but I also wanted to visit a good restaurant and it turned out to be one of the best one-star restaurants I've visited.

I was very impressed with all the details of the dishes, starting with tapioca in seashell fond with bell pepper pure.  The first dish was a composition of "Brandade de morue" with the sauce made with peas with mints.  This was the sauce I've found it was the most impressive.  The main dish was pork with two sauce.  The way the pork loin was cooked was just perfect.  Also, the dessert was incredible.

Overall, everything was prepared amazingly well with very precise details and creativities within the budget of 54 euro lunch course.  I was impressed with the chef's talent.

「Une Table au Sud」マルセイユのヴィユポー(旧港)にあるミシュラン1つ星レストラン。ここは私の予想を遥かに超える料理で感動した。ここ数年で一番驚いたと思う。料理は全てとても繊細かつクリエイティブで的確に素材の味を生かしている美味しさだ。

全てディテイル細やかに構成されている。アミューズはタピオカとムール貝のフォンのお椀。前菜は魚のリエットにグリンピースとミントのソース。このソースの組み合わせの美味しさに度肝を抜かれた。なんと爽やかで春の香りがすることか!

メインは豚のローストだが、恐らく低温調理された肉質は柔らかく、周りはほのかに香港叉焼のような甘い香りでローストしてある。さらにペアリングしたワインの白と赤共に素晴らしい。久しぶりにセンスのいいマリアージュを楽しめた。

デザートの手の込みようも感動的だった。ブラッドオレンジソルベをチョコレートでコーティングし、さらにメレンゲで包んである。素晴らしい軽さと美味しさだった。

最近ではフランスで活躍する日本人シェフがいたり、パリより東京のフレンチが美味しいなどと言う人もいるが、やはりフランスには勝てないと思った。技術はあっても魂はそこに生まれ育った人には勝てない。料理にその力強さがあるのだ。

ランチと言う低予算の中で、ここまで可能なのか。フランスの地方の食材の良さと大胆な創造性、洗練度に感服だ。シェフはLudovic Turacという30代半ばくらいの方。

Une Table au sud
https://goo.gl/maps/QpYTFMGhVvDd5tUo7


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