16 November 2020

Maitake Tempura

 


Maitake is one of the mushrooms in Japan which grew well in North of Japan.  I love the flavour of this mushroom and it's really the best to eat as tempura.  Though this mushroom tends to contain a lot of liquid so I oven dries it before making the tempura.

This process is actually very important because if the ingredients are wet, you can never fry it in the oil to make it crispy.

「舞茸の天ぷら」舞茸は天ぷらが一番美味しいと思う。ただ、水分が出やすいのでそのまま天ぷらにすると、ぶくぶくと水が出てきてしまい、カラッと揚がらない。それを防ぐために私は舞茸をオーブンで軽く乾燥させるようにしている。100度くらいのコンベクションで20分弱、完全に乾燥しないように水分を飛ばす。これで味も凝縮して天ぷらは元より他の料理にしてもさらに美味しくなる。

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