06 October 2020

Nikudofu


 

I highly recommend this dish for an autumn evening.  Pot cooked thinly sliced Wagu beef and tofu in dashi; Japanese stock. I made the stock similar to Soba soup which is made from Konbu, Katsuo, sake, mirin, soya sauce, salt.  It's important to use good beef and good tofu for this dish.

「肉豆腐」秋の夜におすすめの料理がこれ。最近作った料理の中でも特に美味しかった。牛肉と豆腐を関東風の出汁で鍋にしたもの。蕎麦出汁のような出汁をとってさっと煮込んだ。

出汁は昆布を煮出したものに鰹と茅野屋だしを入れて魚を強めに出したもの。それに酒、醤油で味付けし、少量のみりんと塩で調節した。野菜と豆腐をはじめに入れて味を染ませて最後に牛肉を入れた。

すき焼きのように甘くするのではなく、だしを効かせた醤油っぽい味付けが私流。日本酒に素晴らしく合う料理。日本の美味しい牛肉と豆腐を使うともっと美味しくなると思う。頂く時には七味が合う。

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