26 April 2020

Lean pork with potatoes fry


This is a Chinese dish of thinly sliced potatoes, broccoli stem and lean pork.  I separately cooked each ingredient before mixing them together in a sauce.  I don't know the name of this vegetable looks like broccoli stem but this is a very tasty vegetable for stir fry.

First to marinate the pork in Sake, salt, sugar and potato starch.  Then cooked shredded potatoes and the broccoli in Chinese stock and put them aside.  Lightly cook the pork in the oil then set aside.  In the end, toss all the ingredients in the wok with minced garlic, ginger, chicken stock, Chinese wine, potato starch.

「じゃがいもと豚の炒め物」これはとても美味しかったが、少し失敗した料理。じゃがいもの千切り、ブロッコリーの芯の様な野菜の千切り、豚の赤身の棒切りを広東風に炒めたもの。

まず、豚は赤身の塊肉を使い、薄い棒切りにする。酒、塩、砂糖、片栗粉に漬ける。このブロッコリーの芯の様な野菜は日本に無い野菜だがクセが無くて食感が良く、とても美味しい。じゃがいもと、この野菜を千切りにする。

野菜はそれぞれスープで下茹でし、豚は油通しをする。最後は中華だし、塩、砂糖、紹興酒、で味付けし、軽く水溶き片栗粉をしてまとめる。

何を若干失敗したかと言うと、じゃがいもは油の量を気にしてスープで下茹でしたこと。炒める時に少しもろもろになってしまったので、油通しをするべきだったかもしれない。しかし、そうすると料理が油っぽくなる気もする。

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