03 January 2020

Diner de Noel













Christmas dinner was seafood this year; boiled shrimps and saute of scallops.  I normally cook a meat dish for occasional diners but the seafood was also wonderful because it was rather light.

I made "mousse au chocolat" but I made a mistake of melting chocolate that it started to crumble.  I suspected that the water came in in a bowl.  It took me a while but I somehow I recovered.  Brioche we bought from a local pastry shop was a regional speciality.  It was extremely soft and light that it went perfectly well together with "Mousse au chocolat".

「クリスマスディナー」今年のディナーのメインは魚介(海老のボイルと帆立のソテー)で、重くなくてとても良かった。帆立は冬の味覚で大きく甘くて美味しい。

私は「ムース・オ・ショコラ」を作ったが、今回初めてチョコレートを溶かす経過で固まってしまう失敗をした。恐らく水が入ったのだと思うが、かなり分離してどうしようもない状態だったが、なんとか工夫して回復させた。。

地元のパン屋に注文しておいた、ブリオッシュは名前は忘れたが、この辺りのスペシャリテであるらしく、ケーキでもないパンでもなくものすごく軽い食感のブリオッシュで、ムースととてもよく合った。

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