15 September 2020

Chilli Shrimps

 


For the first time in a long time, I made a Japanese Chinese dish of "Chili Shrimps".  This is not exactly an authentic Chinese dish but a Chinese chef in Japan invented it a long time ago and now many people love it.

This looks similar to Singaporean Chili crab sauce but the ingredients are totally different.  It uses fermented chilli beans called "Doubanjiang" from Sichuan, tomato sauce and ketchup are used.

「乾燒蝦仁」久しぶりに作ってみたら、とても美味しく感じた。この料理は陳建民さんが日本で作った日本的な中華料理だとも言われている。四川は山に囲まれたかなり内陸にある地域なので海老が一般的な食材でない事もあるだろう。

シンガポールのチリクラブのソースにも見た目が似ているが材料は全く違う。私はチリクラブに使うBelacanと言うものが苦手なので、四川の豆板醤の方がさっぱりしていて好きだ。その他ソースの材料は、中華出汁少し、トマトソースに砂糖とケチャップを少し、紹興酒。絶妙な砂糖の量が美味しさの決め手だと思う。

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