02 August 2020

Claypot Tofu






I've encountered with this dish on Chinese food stool and I've always wondered how to make them.  The reason is that we have this type of "Fried Tofu" called "Atsuage" in Japan is sold at the supermarket so that you don't need to deep fry the tofu by yourself but I could never find it here.  Then I've realized that you have to fry it at home to make it after watching this video.

I really love the flavour of this dish, a combination of dried Shigake and dark; a mix of oyster sauce and dark soya sauce.

「土鍋豆腐」これはシンガポールの中華でとても美味しい料理。土鍋ではないが、中華のホーカーやフードコートにもあり、いつもどうやって作っているのだろうと思っていた。なぜなら厚揚げの料理なのだけどシンガポールには所謂日本で言う「厚揚げ」が売っていないのだ。豆腐はパックになっているものか、固豆腐か油揚げ。

しかしこのMeatmenのビデオを見て、ここでは厚揚げは自分で揚げなければいけないものだと気がついた。これは乾燥椎茸の風味とオイスターソースの組み合わせが豆腐に合いとても美味しい。豚肉はなくてもよい。割と簡単にできるのでぜひ作ってみて欲しい。

ちなみに中華では醤油はほぼ必ず2種使いをし、味付けの為の普通の醤油(生抽)と色付けの為のたまり醤油(老抽)を使う。日本の醤油では普通の濃口醤油大さじ1でよいが、塩気が強いのでみりんを入れるとよいと思う。

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