29 October 2019

Sirloin steak dinner


Sirloin is a cut of beef that is rather lean and tender so I usually make a sauce with it.  This one is made with white wine and fond de veau.

I might have written this before but the way of cutting the meat differs in each country.  There is a big difference between French cut and British cut but there is even a difference British to American.  I've found a page in the wiki to explain that well.  Cut of Beef

「サーロインステーキ」サーロインは比較的柔らかくてさっぱりとした部位で、割と濃厚なソースが合う。フレンチカットで言えば"Faux fillet"(フォーフィレ:騙しのフィレ肉と言う意味、フィレっぽいけど違うよ)。

フランス料理の肉料理の名前は、ほとんど部位+ソースと言う名付けがされている。それはどの部位の肉をどのソースで食べるのがベストかをよく吟味した食文化である故だろう。

肉のカットは国によって異なり、フレンチカットはイギリスともアメリカとも違う。もっと言うと日本はかなり異なる。私はフランス料理贔屓であるし、そのそれぞれの部位の食べ方を合わせて考えてフレンチカットがベストだと思っている。参照:Cut of Beef

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