Hong Kong-style Siu Mai is one of my favourite Dim Sam. This is a must to take when I'm at Dim Sam restaurant. Though it's a great dish for dinner it's never eaten at night in Hong Kong because Dim Sam means to have tea with so I made them a lot for dinner. I probably should have made different types of Dim Sam dishes, but that would be too much work.
「焼売ディナー」香港の焼売は大好きで飲茶に行く時はいつもとるものの一つ。本場の香港では点心は午前中のお茶と頂くものなので、決して夜食べない。でも美味しいので家では夜食べようということで、たくさん作った。しかももう少し色んな点心を作るべきだが、そんな面倒なことはしない。
香港焼売は豚バラ肉と生海老をたたいたもので作る。鮮度の良い豚と海老の両方を10:7くらいの比で入れる。これはずっしりと重く、結構食べ応えがあるのだ。本来は背脂とラードが必ず入るが、省いているのでレストランのものよりさっぱりしている。
代わりにネギのみじん切りを加えているが、乾燥椎茸を戻したものを入れても良い。久しぶりに作ったので形がイマイチ(押さえ方が足りていない)のだがとても美味しくできた。
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.