17 July 2020

Siu Mai Dinner



Hong Kong-style Siu Mai is one of my favourite Dim Sam.  This is a must to take when I'm at Dim Sam restaurant.  Though it's a great dish for dinner it's never eaten at night in Hong Kong because Dim Sam means to have tea with so I made them a lot for dinner.  I probably should have made different types of Dim Sam dishes, but that would be too much work.

「焼売ディナー」香港の焼売は大好きで飲茶に行く時はいつもとるものの一つ。本場の香港では点心は午前中のお茶と頂くものなので、決して夜食べない。でも美味しいので家では夜食べようということで、たくさん作った。しかももう少し色んな点心を作るべきだが、そんな面倒なことはしない。

香港焼売は豚バラ肉と生海老をたたいたもので作る。鮮度の良い豚と海老の両方を10:7くらいの比で入れる。これはずっしりと重く、結構食べ応えがあるのだ。本来は背脂とラードが必ず入るが、省いているのでレストランのものよりさっぱりしている。

代わりにネギのみじん切りを加えているが、乾燥椎茸を戻したものを入れても良い。久しぶりに作ったので形がイマイチ(押さえ方が足りていない)のだがとても美味しくできた。

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