10 June 2020

Kee Fish Dinner



This is probably the most successful fish dish I've made recently.  It was so good that I thought I really nailed the way of fish cooking.  Kee fish is not available all the time but I happened to find a large one so I made a saute of fish in French cuisine.

I also made a sauce with the fishbone and the head.  It's important to fillet the fish well but it's also important to saute the fish from the skin side and make the skin very crispy.

「フエダイのソテー」これは自分で言うのも何だが、過去最高に美味しくできた。皮がパリッとして身がフワッとジューシー。出来立ての魚にソースをさらっと絡まり、最高の魚料理だと思った。

美味しくできた理由は様々あるが、夕方に魚を買ってきて直ぐにおろして作ったからだと思う。キーフィッシュと言うのは日本では「フエダイ」だそうで、この魚は身がプリッとしていて滑らかで旨味がある。この日はたまたま大き目なものがあったのでこの料理にした。

フライパンで皮から焼いてほぼ皮目だけから火をいれる。頭と骨からとったソースは煮詰めて最後にバターを小さじ1くらい入れて乳化させる。

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