31 May 2020

Fish balls dinner




Spanish horse mackerel makes great fish balls.  In fact, this is the fish to make "Teochew fish ball soup".  I prefer when it's deep-fried so I made somewhat between Japanese style of fish balls.  I added minced garlic, green onion and ginger inside.

「つみれディナー」小型の鰆で作るつみれ。フィッシュボールスープはシンガポールではとても人気のある潮州料理だ。サワラのつみれを入れたスープだが、このつみれは驚くほど簡単にできる。

小型のサワラは身がとても柔らかいので、2枚におろしてスプーンで身をすくう。それを塩と少量の水と一緒に混ぜる。身にかなり粘りがあるのでつなぎは要らず、それをそのまま茹でるとプリプリしたつみれになる。

今回は生姜、ニンニク、小葱のみじん切りを入れてフライパンで揚げ焼きにした。あまり弾力があるタイプは好きでないので、できるだけ練らずに混ぜる感じで作った。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.